Arts en onderzoeker Hanno Pijl legt uit wat laaggradige ontstekingen zijn. Je kunt het interview beluisteren via de balk hieronder.

De laatste tien jaar is onderzoek naar laaggradige ontstekingen sterk toegenomen, zo vertelt Hanno Pijl. Steeds meer wetenschappelijke bewijzen laten zien dat laaggradige ontstekingen ten grondslag kunnen liggen aan chronische ziekten.

Op zichzelf zijn ontstekingsreacties nuttig om schade te herstellen. Echter, in de loop van het leven ontstaat hoe dan ook schade aan de lichaamscellen. Dat gebeurt niet alleen door veroudering, maar wordt versterkt door slecht slapen, veel stress en een weinig lichamelijk actieve leefstijl. Ook suikerrijke voeding is hiervoor slecht. Deze schade lokt een ontstekingsreactie in het lichaam uit, die heel mild is, maar wel langdurend. Dat komt doordat die schade nooit helemaal opgeruimd lijkt te kunnen worden.

Welke ziekte je krijgt door die laaggradige ontstekingen hangt af van de erfelijke aanleg. De chronische ziekte kan bijvoorbeeld kanker zijn, of een hart- en vaataandoening.

Je kunt het ontstaan van laaggradige ontstekingen deels voorkomen. In elk geval kun je celschade voorkomen door gezond te leven: voldoende bewegen, suikerrijke producten vermijden, zorgen voor goede nachtrust.