Wat kun je doen aan een te hoog cholesterolgehalte? Ralph Moorman geeft je de tip om niet meteen in paniek te raken. Een hoog cholesterol is een teken van een mogelijk onderliggend probleem, zoals: aanwezigheid van laaggradige ontstekingen.

Beluister hier het gesprek met Ralph:

Het beste is om het probleem aan de basis aan te pakken, via leefstijlmaatregelen, zo zegt Ralph. Denk aan: alleen onbewerkte producten eten, afvallen, stressreductie, meer bewegen. Zorg ervoor dat je geen levensmiddelen binnenkrijgt die tot laaggradige ontstekingen of darmproblemen leiden. Om welke middelen dat dan gaat, is individueel bepaald. Gebruik niet teveel plantaardige oliën met omega-6-vetzuren en zorg voor een goede balans tussen omega-6 en omega-3-vetzuren, die in vette vis voorkomen.

Ralph vindt het ook belangrijk dat gekeken wordt naar ontstekingsmarkers in het bloed. Er zijn nogal wat misverstanden over het ontstekingsverhaal die heel hardnekkig blijken. Het is niet zo dat er een rechtstreekse relatie is tussen het eten van verzadigd vet en verhogingen van het cholesterolgehalte in het bloed, zo legt Ralph uit.