Richard de Leth vertelt over eiwitten oftewel proteïnen. Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit eiwitten. 95-99% van de westerse mensen hebben er tekort van in hun voeding, schat Richard in.

Het is interessant om uit te rekenen hoeveel eiwit je per dag binnenkrijgt. Je hebt elke dag 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig. Iemand met gewicht 70 kg heeft dus 58 gram per dag nodig.
Een ei bevat 7 gram, een haring 14 gram eiwit. Kip bevat 25 gram. Bijna niemand redt voldoende eiwitten, terwijl ze wel van groot belang zijn voor het lichaam.

Het lichaam heeft het verzadigingssignaal gekoppeld aan eiwitten. Veel mensen eten veel koolhydraten, en daar je het verzadigingssignaal juist niet aan gekoppeld.

Richard is een groot voorstander van oervoeding. Daarin komen zowel plantaardige als dierlijke vorm van eiwitten voor. Peulvruchten zijn niet de meest optimale vorm, omdat hierin stoffen voorkomen (proteaseremmers). Die remmen de verwerking van protease, wat een spijsverteringsenzym is.