Adaptogenen zijn kruiden die al duizenden jaren hun werking hebben bewezen. Het gaat om Ginsengsoorten, Ashwagandha en Rhodiola. Ze helpen het evenwicht in het autonome zenuwstelsel balanceren.

Hierover vertelt Anna Kruyswijk in een radio-interview. Beluister het interview via de link hieronder:

Het autonome zenuwstelsel kun je niet met je wil aansturen. Het bestaat uit het parasympatische deel (voor ontspanning, vertering en herstel) en sympathische deel (gericht op vechten & vluchten). Overdag is het sympathische deel meer actief, zodat we in actie kunnen komen. ’s Nachts is het parasympatische deel actief. Yoga en mindfulness helpen het zenuwstelsel meer parasympatisch te worden, te ontspannen. Dat is nodig voor de spijsvertering.

Veel mensen ervaren langdurige stress. Voor deze groep kan het nodig zijn om hulpmiddelen te gebruiken, naast mediteren. Adaptogenen kunnen die hulpmiddelen zijn. Zo helpt Ashwagandha mensen om beter te gaan slapen en tot rust te komen. Het lichaam gaat hierdoor beter functioneren. Rhodiola helpt de angstgevoelens te balanceren. Saffraan helpt depressieve gevoelens af te laten nemen.

Dergelijke middelen kun je langdurig (een aantal maanden) inzetten, zo vertelt Anna. Denk daarnaast ook aan meer bewegen, buiten in de natuur genieten en sporten. Ook helpt het eten van meer plantaardig voedsel.

Voeding is bij veel mensen vaak niet toereikend als bron van energie. Als je naar verhouding veel koolhydraten binnenkrijgt, kun je je al gauw moe voelen. Dit komt door de pieken en dalen die daardoor in het bloedsuiker kunnen ontstaan. Ginseng kan je uit de negatieve spiraal halen. Als je dit gebruikt, waak er dan wel voor dat je voorzichtig met je energie blijft omgaan.