Kun je vet verliezen op bepaalde specifieke plekken, zoals op je buik? Ralph Moorman van dehormoonfactor.nl vertelt dat dit deels mogelijk is.

Beluister hier het gehele interview met Ralph

Enkele voorbeelden die Ralph geeft:
Sommige kinderen hebben al ‘love handles’ op jonge leeftijd. Vaak is dit een teken van insulineresistentie. Als je weer wel gevoelig wordt voor insuline door je leefstijl om te buigen, nemen die love handles af.

Bij mannen ontstaat het buikje door het hormoon cortisol, dat het lichaam aanmaakt als er sprake is van veel stress. Andere hormonen – testosteron, DHEA en groeihormoon – halen het vet op de buik juist weer weg. Op latere leeftijd wordt het voor de man wel steeds lastiger om het buikvet te verliezen. Het helpt in elk geval om ervoor te zorgen dat je minder stress ervaart. Doe aan krachttraining, zodat je lichaam meer testosteron aanmaakt.

Ook vrouwen zouden aan krachttraining moeten doen, zo raadt Ralph aan, omwille van aanmaak van testosteron.

Ralph raadt aan om voldoende verzadigd vet en omega-9 vetten eten. Deze twee vetsoorten verhogen DHEA en testosteron, terwijl meervoudig onverzadigde vetten (uit zaden, noten, lijnzaad en vis) de testosteron juist verlagen. DHEA en testosteron worden gemaakt van cholesterol. Zware krachttraining voor de grote spiergroepen boost testosteron.

Als je veel vet op je buik hebt zitten, kun je via voeding je vetpercentage verlagen om een sixpack na te streven. Echter, dan raak je ook vet in het gezicht kwijt. Daardoor zie je er ouder uit dan je bent.

Wat betreft cortisol: het is de ontstekingsremmer die het lichaam aanmaakt. Door het eten van  geraffineerde, bewerkte voeding bevorder je laaggradige ontstekingen. Die stimuleren ook de aanmaak van cortisol met negatieve gevolgen. Dit hormoon leidt dus tot toename van buikvet.

Via aanpassingen in je leefstijl (onbewerkte eten, voldoende bewegen) kun je voorkomen dat je laaggradige ontstekingen in het lichaam krijgt. Wil je echt iets veranderen, dan moet je dat graag genoeg willen. De eigen drive is belangrijk om jezelf te kunnen coachen richting een gezonder lijf.