Juglen Zwaan geeft in een interview in ons programma de volgende adviezen om somberheid te bestrijden.

 

Om depressie effectief te bestrijden, is het belangrijk om een holistische benadering te volgen, waarbij verschillende aspecten van levensstijl worden aangepakt, zoals lichaamsbeweging, voeding, sociale interacties, en slaap, naast eventuele supplementen of therapeutische interventies.

 

Bewegen en Actief Blijven

  • Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, hardlopen, fietsen, of fitness, kan helpen bij het verminderen van neerslachtige gevoelens volgens studies.

Zoek Daglicht Op

  • Daglicht, vooral in de winter, kan de stemming verbeteren door het reguleren van hormonen zoals serotonine en melatonine. Buiten zijn en wandelen zijn goede manieren om van natuurlijk licht te profiteren.

Sociale Activiteit

  • Het opzoeken van sociale activiteiten kan dopamine vrijmaken en bijdragen aan een positievere stemming.

Voeding als Medicijn

  • Een dieet rijk aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, en vette vis met omega-3 vetzuren, kan helpen bij het verminderen van neuro-inflammatie die depressie kan veroorzaken.

Nuttige Supplementen

  • Supplementen zoals omega-3 vetzuren (vooral EPA), vitamine D (vooral in de winter), Sint-Janskruid, saffraan, curcumine, ginseng, omega-3, L-carnitine, SAM-e, zink, magnesium, en rhodiola kunnen ondersteunend zijn bij het bestrijden van depressie.

Leefstijlaanpassingen

  • Meditatie, mindfulness, cognitieve therapie, voldoende slaap, acupunctuur, muziek luisteren, en beperking van schermtijd en sociale media kunnen allemaal helpen bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van depressieve gevoelens.

Daglichtlampen

  • Het gebruik van daglichtlampen, vooral tijdens de wintermaanden, kan de blootstelling aan natuurlijk licht verhogen en de stemming verbeteren.