Bacopa monnieri (Brahmi) is een interessant kruid dat al 5.000 jaar bekend is binnen de Ayurvedische geneeswijze als rustgever en ontspanner.

Orthomoleculair gezondheidswetenschapper Lianne Maan geeft informatie over Bacopa in een interview, dat je via de balk hieronder kunt beluisteren.

Het zou de wijsheid vergroten, zo zeggen ze in de Indische geneeskunde. Het kruid zou je in staat stellen om goed tot jezelf te komen, zodat je je kunt afsluiten van de omgeving.

Onderzoek naar de gezondheidsclaims
In wetenschappelijke studies is aangetoond dat Bacopa kan helpen om de alertheid te verbeteren. Het ondersteunt het geheugen en de leerprestaties. Er is een meta-analyse gedaan van de onderzoeken naar Bacopa. Alle trials van dubbelblind/placebogecontroleerde studies zijn samengevoegd en gegevens zijn opnieuw geanalyseerd, waaruit sterk wetenschappelijk bewijs blijkt.  

Werkingsmechanisme
De bacosides worden gezien als de belangrijkste werkzame bestanddelen van Bacopa monnieri. Deze hebben een neurologisch effect. Bacopa werkt in op de neurotransmitter Acetylcholine. Het zorgt ervoor dat het signaal van Acetylcholine versterkt. Daardoor kun je beter je concentratie bij een taak houden.

Effecten van Bacopa op ADHD – bij kinderen
In 2016 is een studie naar de werkzaamheid van Bacopa gedaan bij kinderen bij wie ADHD is vastgesteld. Kinderen die Bacopa gebruiken kunnen beter dan eerst hun aandacht vasthouden, zo blijkt hieruit. 93% van de kinderen had minder last van rusteloosheid en 89% had een verbeterde zelfcontrole.

Je moet Bacopa wel wat langere tijd gebruiken. Bij kinderen met ADHD begonnen de eerste effecten na vier weken op te treden. Blijkbaar bouwen de effecten zich op, zolang je het gebruikt.

Het gaat om een veilig kruid. De meeste studies zijn gedaan met 300 mg Bacopa.

Controle op verontreiniging
Als je het wil gaan gebruiken, let er dan op dat je een Trade Mark (TM) kiest. Deze aanduiding zou op het label moeten staan. Het houdt in dat het product gecontroleerd is op verontreiniging.  Je zou kunnen kiezen voor een Nederlands merk.

Behandeling ADHD
Om ADHD effectief te behandelen is het belangrijk alle factoren die van invloed kunnen zijn op de klachten mee te nemen in de behandeling. Overgevoeligheden of allergieën dienen opgespoord te worden, omdat deze ook aanleiding kunnen geven tot concentratieproblemen. De omgeving zou voldoende rust en structuur in zich moeten hebben.

Verwijzing
– Kean et al. (2016) A systematic review of the Ayurvedic medicinal herb Bacopa monnieri in child and adolescent populations. Complement Ther Med, pp. 56-62. 9.