Wat kunnen mensen doen die de diagnose kanker hebben gekregen? Arts en onderzoeker William Cortvriendt heeft adviezen.

beluister het interview met William Cortvriendt via deze balk

William vertelt dat je niets moet veranderen aan de behandeling die de oncoloog voorstelt.

Ketogeen dieet -> bloedsuiker verlagen

Wat je zelf kunt doen, is ervoor zorgen dat je je bloedsuikergehalte zo laag mogelijk houdt. Het lichaam zou moeten overstappen op verbranden van ketonen. Hierdoor honger je kankercellen uit. Het doel van een ketogeen dieet is dat je energiestofwisseling overschakelt van voornamelijk glucose op ketonen (en vetzuren). Om in ketose te komen, moet je allereerst alle koolhydraatrijke voeding te vermijden.

Stress verminderen

Stress is enorm gevaarlijk voor kankerpatiënten. Immers, onder invloed van stress kunnen kankercellen sneller tot deling komen. Ons lichaam produceert onder chronische stress hormonen die ons afweersysteem ondermijnen en de kans op kanker verhogen. Als je stress effectief aanpakt, stijgt je overlevingskans.

Lichaamsbeweging

Genoeg bewegen kan je kans op overleven met kanker met 40% laten toenemen.  Beweging speelt een  belangrijke rol bij de behandeling van kanker. Uit onderzoeksgegevens mag je concluderen dat voor een optimaal effect je minimaal 3,5 uur, ofwel gemiddeld een half uur per dag zou moeten bewegen.

Curcumine

Curcumine is een interessant supplement, vooral als het wordt ingenomen samen met zwarte peper.
Curcumine heeft anti-kanker eigenschappen – zowel alleen als in combinatie met bestraling en chemotherapie – die zijn aangetoond in celculturen, proefdieren en in beperkte mate bij mensen. Dit kruid lijkt het risico op het krijgen van kanker te verminderen in een dagelijkse dosering van ongeveer 75-150 milligram per dag indien dat in combinatie met peper wordt ingenomen.

Medicijnen

Er zijn ook medicijnen die worden gebruikt bij diabetes, zoals Metformine. Daarvan is aangetoond dat de overlevingskansen toenemen voor mensen met kanker.