Psycholoog Jaap Lancee heeft adviezen voor mensen die last hebben van chronische slapeloosheid. Luister naar het eerste deel van het interview met Jaap, via de balk hieronder.

Ongeveer 10% van de bevolking heeft er last van. Het gaat dan om maandenlang slecht slapen, waardoor de mensen zich voelen als een levende zombie.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor, zoals: een sterk negatieve gebeurtenis, ziek zijn, echtscheiding en/of stress op het werk. Deze oorzaak kan weliswaar verdwijnen, maar mensen kunnen blijven piekeren over de slapeloosheid. Die zorgen kunnen er juist voor zorgen dat ze niet slapen. Er ontstaat dan een negatieve spiraal.

Op korte termijn is het logisch dat je na een nacht slecht slapen eerder naar bed gaat. Echter, als je jezelf leert om steeds vroeger naar bed te gaan of rituelen in te stellen, kun je ervoor zorgen dat je niet meer van die gewoonten loskomt. Het wordt dan een patroon waaraan je went.

Er kan iets misgaan in de koppeling tussen bed en slapen. Mensen met slaapproblemen doen vaak van alles in bed, behalve dan slapen. Het in bed zijn is voor mensen met slapeloosheid geassocieerd met piekeren. Frustraties bouwen zich bij hen op, waardoor ze nòg slechter slapen. Behandeling (via cognitieve gedragstherapie) is erop gericht op ervoor te zorgen dat het bed wèl weer geassocieerd wordt met slapen.

Wat kun je doen aan piekergedachten? Ga na of deze kloppen, dus doe een gedachtenonderzoek. Het is bijvoorbeeld niet waar dat je een wrak zult zijn door niet goed slapen. Stel eerder op de avond een piekerkwartier in. Ga ook niet naar de klok kijken, als je de slaap niet kunt vatten. Immers, dat zou je steeds gestrester kunnen maken.

Je moet de omgevingsfactoren optimaal maken en ontspannen zijn. Pas dan kun je in slaap vallen.