Groenten en fruit kunnen resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. De appel is berucht en staat zelfs hoog in de Dirty Dozen. Hoe zit het nu? Juglen Zwaan heeft antwoorden.

Hier vind je het interview met Juglen:

De bestrijdingsmiddelen zijn volgens sommige wetenschappers niet zonder gezondheidsrisico. Als negatieve effecten worden genoemd: hormoonverstoring, toename van lichaamsgewicht, onvruchtbaarheid en diabetes. Ze zouden een negatieve invloed hebben op de darmflora. De effecten van cocktails van bestrijdingsmiddelen zijn niet bekend. Kies je voor een biologische variant van groente of fruit, dan weet je nog niet zeker of deze al dan niet bestrijdingsmiddelen bevat.

In het algemeen geldt dat groenten en fruit met een hard schil minder of geen bestrijdingsmiddelen bevatten. Aardbeien staan op #1 van de Dirty Dozen. Ook spruitjes staan hoog in de lijst, net als appels en prei. Veilig zijn: uien, bieten, broccoli, bloemkool, paprika, komkommers. Die staan in de Clean Fifteen.

Bestrijdingsmiddelen kun je grotendeels er afwassen. Door groentes een kwartier te laten weken in een bad van natriumbicarbonaat (baking soda), is er een afname van 80%. Daarna kun je het ook laten weten in een azijnverdunning. Een zachte borstel werkt ook prima. Blancheren is een andere helpende mogelijkheid (water laten koken, dan een paar seconden het fruit erin, daarna meteen afkoelen).
Nieuw is spoelen met ozonwater.

Zie o.a. dit artikel van Juglen en weetwatjeeet.nl.