Echinacea is een populair kruidenmiddel dat mensen inzetten met het doel de weerstand te verhogen. Juglen Zwaan is in de literatuur gedoken om na te gaan of het middel ook werkt bij verkoudheid en griep.

Beluister hier het interview met Juglen:

Onderzoeksresultaten naar de werkzaamheid van Echinacea leveren wisselende informatie op. Dit komt misschien doordat men niet één maar meerdere soorten heeft onderzocht.
Echinacea doet wel degelijk iets. Onderzoek laat zien dat het de duur van een griep met (gemiddeld) 1,4 dag verkort. Het zou bovendien mensen meer EPO laten aanmaken en de VO2-max (maximale zuurstofopname) verbeteren, wat gunstig is voor mensen die sportprestaties moeten leveren. Verder laat een nieuw onderzoek zien dat Echinacea bij diabetes kan beschermen tegen pieken in de bloedsuikerspiegel.

Juglen raadt aan om te kiezen voor de Echinacea Palida-variant in tinctuurvorm. Die zou het meest potent zijn. Sommige mensen nemen het doorlopend en preventief, maar dat heeft volgens Juglen geen zin.
Het is prima mogelijk om een thee te trekken van Echinacea, liefst samen met gember. Je kunt Echinacea gebruiken om je mond te spoelen als je last hebt van ontsteking van tandvlees.