Een te hoge bloeddruk kun je aanpakken via voedingsmaatregelen. Daarover geeft Ralph Moorman informatie.

Beluister hier het totale interview met Ralph:

Als je te last hebt van een te hoge bloeddruk zou je als eerste moeten afvallen, indien van toepassing. Tegelijkertijd kun werken aan vermindering van stress en voorkomen dat je diabetes 2 ontwikkelt, waardoor je aderen voldoende flexibel blijven.
Verder zijn helpend: werken aan spieropbouw en zorgen voor een goede lichamelijke conditie.
Minder zout innemen is een veel gehoord advies. Zout bestaat uit natrium dat inderdaad de bloeddruk verhoogt. Om de natriuminname te beperken, kun je het beste onbewerkte producten eten, zodat je niet teveel toegevoegd zout binnenkrijgt. Er moet een bepaalde balans zijn tussen natrium en kalium. Kalium vind je in groenten en fruit.
Stress kun je beheersen door goed te kijken naar de keuzes die je maakt. Verminder werkdruk door te delegeren of hulp te vragen. Wees niet perfectionistisch, omdat deze eigenschap stressverhogend werkt.

Juglen Zwaan over de aanpak van de hoge bloeddruk:

Alie Wouda van der Tuin noemt nog meer maatregelen voor normaliseren bloeddruk:

Esther Kuilboer belicht het probleem eveneens: