Hoe zorg je ervoor dat je voldoende energie hebt? Richard de Leth van OERsterk weet wat je kunt doen om je energielevel zo optimaal mogelijk te houden.

Het interview met Richard kun je beluisteren via de balk hieronder.

Richard legt uit on welke reden het belangrijk is dat je zo natuurlijk mogelijk leeft. Energie die je voelt is te zien als het rechtstreekse gevolg van je leefstijl.

Richard’s advies is: zorg ervoor dat je beweegt voorafgaand aan je ontbijt. Nuchter bewegen stimuleert namelijk de aanmaak van energie. Niet alleen krijg je meer energie door bewegen, het zorgt voor een ontstekingsremmend effect. Zowel door vasten als door beweging worden meer mitochondriën in de spieren aangemaakt.
Je zou moeten kiezen voor laag intensief bewegen. Het iets omhoog gaan van de hartslag is een positieve prikkel, maar je zou nog moeten kunnen blijven praten. Wees zelf creatief met zoeken naar die beweegvorm die goed bij je past. Als je bijvoorbeeld niets kan met je beenspieren, kun je met je armspieren gaan bewegen. Hoe meer spiercellen we hebben, hoe meer energie we kunnen aanmaken.

Daarnaast zou je meer gezonde vetten moeten eten, zoals die komen uit de avocado, olijfolie, zeegroente en ei. Energie haal je immers ook uit vetten.

Wat supplementen voor energie betreft, kun je denken aan magnesium. Veel mensen hebben een tekort aan dit mineraal, dat bijdraagt aan energie. Ga voor de vorm magnesiumcitraat, als je meer lichamelijke energie wenst. Als het accent ligt op mentale energie, dan is magnesiumtauraat een aanrader voor je. De B-vitamines zijn samen met magnesium van belang voor energie. Die komen voor in groenten en fruit.

Richard raadt het je aan om een pond tot kilo groenten per dag te eten. Dat is optimaal, zegt hij. Groenten zijn een bron van vezels, die onze darmflora voeden. De bacteriën in de darm zorgen ook voor aanmaak van korte-keten-vetzuren, dus energie. Deze vetzuren remmen ontstekingen.