Gaatjes in tanden en kiezen kunnen weer dichtgaan, zo zegt men. Mondhygiënist Yvonne Kort legt in een radio-interview uit hoe het zit. Dit kun je beluisteren via de onderstaande balk.


Een gaatje betekent dat demineralisatie plaatsvindt in tand of kies. Die kan herstellen. Niet in alle gevallen hoeft het gaatje gerepareerd te worden, als het tandmateriaal hard is. Een klein gaatje kun je de tijd geven om te herstellen, zodat er niet hoeft te worden geboord. Om remineralisatie te laten plaatsvinden is het van belang dat de zuurtegraad in de mond minder zuur wordt. Hierbij is de bufferende werking van speeksel helpend. Verder kun je fluoride inzetten om het gaatje te helpen herstellen.

Normaal gesproken heeft de mond een halfuur tot uur nodig om na eten of drinken het evenwicht te herstellen. Dit hangt af van hoe zuurvormend de gegeten voedingsmiddelen zijn, oftewel: hoeveel suikers deze bevatten. Als er een beetje plaque blijft zitten, treedt in principe meteen weer demineralisatie op.

In de jonge jaren is voeding van grote invloed op de structuur van weefsels van tanden en kiezen. Ook op latere leeftijd blijft de rol van voeding van groot belang, zegt Yvonne. Je kunt er het beste op letten dat je voeding voldoende mineralen bevat. Calcium,magnesium en vitamines K2 en D zijn belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid van het gebit. 

Het aantal eetmomenten zou je beperkt moeten houden. Ook moet je ervoor zorgen dat je weinig zetmeel heeft, want dit heeft invloed op de hoeveelheid tandplak. Teveel zetmeel is funest voor tanden en kiezen. Dit zetmeel vind je in granen (brood) en aardappelen. Kies liever voor rauwkost. Ook gezonde voedingsmiddelen hebben invloed op het glazuur. Dus elke keer als je iets eet, heeft dat invloed op tanden en kiezen.

Wat betreft poetsen raadt Yvonne het je aan om soms ook tandpasta te gebruiken waarin fluoride zit. Tandglazuur kun je ook lokaal weer hard krijgen via fluoride, dat in het glazuur komt te zitten