Indianen en cacao
Bijna altijd eten we cacao via chocolade. William Cortvriendt noemt het “het lekkerste geneesmiddel wat we hebben”. Via Indianen is de geneeskrachtige werking aan het licht gekomen. Zij dronken veel cacaodrank, waardoor ze geen last kregen van hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten. Het bleek de voeding te zijn die verantwoordelijk was voor deze goede gezondheidseffecten.

Aangetoonde effecten
Inmiddels zijn er onderzoeken gedaan met chocolade, die zijn verschenen in de British Medical Journal. Hieruit blijkt dat chocolade de bloeddruk kan laten dalen net zoals een bloeddrukverlagend medicijn. Verder blijkt cacao de gevoeligheid van cellen voor insuline verbetert. Dit zou diabetes type II kunnen voorkomen of uitstellen.

Veel mensen ervaren pure chocolade als bitter, maar dit is toch echt de beste vorm. Een truc voor verbeteren van de smaak is: bewaar het in de koelkast onder lage temperatuur. Dit komt de smaak ten goede.

Pure chocolade bevat flavanolen. Deze helpen je huid bij de bescherming tegen schade van de zon. Het bevat veel belangrijke mineralen, zoals: magnesium, calcium, kalium, ijzer en koper. Ook zit er resveratrol in, die een anti-aging werking zou hebben.

Statistieken (aHealthyLife)
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat chocolade-eters 37% minder kans hebben op een hartaanval, 20% minder kans op een beroerte en 31% minder kans op het krijgen van diabetes. Ook kan cacao de bloeddruk met zo’n 10% verlagen. Kies dan wel voor een reep met minimaal 70% cacao.

Luister naar het interview met William Cortvriendt: