Wouter de Jong geeft in een radio-interview informatie over suppletie met co-enzym Q10. Dit interview kun je helemaal beluisteren via de balk hieronder.

Wouter de Jong vertelt dat Q10 belangrijk is voor organen die veel energie vragen, zoals: het hart, lever, longen en hersenen. Deze organen hebben co-enzym Q10 nodig voor de productie van ATP (energie).

Tot de leeftijd van 25 jaar maakt je lichaam zelf voldoende co-enzym Q10 aan. Daarna neemt de aanmaak af, wat vooral geldt voor het hart. Daarom kan suppletie met Q10 mensen met hartproblemen helpen, bijvoorbeeld nadat zij een hartinfarct hebben gehad.

Co-enzym Q10 komt in kleine hoeveelheden voor in allerlei (vooral dierlijke) voedingsmiddelen. Wie plantaardig eet, krijgt sowieso weinig co-enzym Q10 binnen. Het gaat om een in vetoplosbare stof die je eventueel om de dag kunt slikken. Bij een hartprobleem kun je denken aan een dosering van 200-300 mg per dag. Dit geldt ook voor mensen die statines of rode gist rijstextract slikken, omdat die Q10 wegroven.

Wouter raadt het aan om de capsule met co-enzym Q10 stuk te kauwen in je mond, omdat het ook gunstig is voor je tandvlees.

Ubiquinol is de actieve vorm van co-enzym Q10. Ubiquinon is iets minder actief dan ubiquinol. Deze varianten worden gemaakt door een firma uit Japan. Productiekosten zijn hoog, wat betekent dat het gaat om een relatief duur supplement. Dat geldt vooral als je voor 200-300 mg per dag gaat. De algemene preventieve dosering: 30-100 mg per dag.

Zeker mensen die aan topsport doen zouden omwille van hun hart extra co-enzym Q10 moeten innemen, zo legt Wouter uit.