Om in goede gezondheid te zijn moet je darmflora in balans zijn. Veel van ons consumeren teveel suiker en alcohol, waardoor die balans verstoord raakt. Birgit de Heij zegt dat dit betekent dat de weerstand verlaagd wordt, waardoor een virus, bacterie of parasiet je systeem in kan gaan.

Beluister het interview met Birgit de Heij via de onderstaande balk.

Bij een disbalans raakt de opbouw van je celwanden aangetast. Het slijmvlies van je darmen kan dan gaan openstaan en er ontstaan minuscule gaatjes. Daardoor is er kans dat eiwitten de bloedbaan ingaan, wat leidt tot een ontstekingsreactie.

Een infectie met een parasiet is moeilijk te bestrijden. Dit red je niet met alleen voeding. Daarvoor kan een supplement nodig zijn. Immers, een parasiet kan zich inkapselen in de vorm van een biofilm in slijmvlies, net zoals een bacterie zich hecht via tandplak. Het is dus de taak om die ingekapselde indringers kwijt te raken. Bij een parasitaire infectie helpt oregano vaak goed, in de vorm van een supplement. Oregano zou je moeten nemen in de vorm van een kuur die een aantal weken duurt.

Bij een virus kan lactoferrine helpen. Dat is een stof die we zelf aanmaken als je eerst intensief gaat sporten en pas daarna eten..

Birgit legt uit dat het ook kan zijn dat je een intolerantie hebt opgebouwd, die genetisch lijkt te zijn bepaald. Bij een intolerantie ontbreekt een bepaald enzym. Als je intolerant bent voor een voedingsmiddel en je neemt evengoed steeds dat product in, dan blijft je weerstand laag. Het slijmvlies wordt dan daardoor aangetast. Astma is overigens te kenmerken een overschot aan histamine, zo vertelt Birgit in het interview.