Monique Lindeboom van Beautyjournaal.nl legt uit welke crèmes het beste beschermen tegen de zon.
Soorten filters
Er bestaan twee typen filters: de synthetische en fysische.
Synthetische filters absorberen het licht en breken het af. De fysische filters bestaan uit mineralen die het licht reflecteren. Die blijven de hele dag werken. Voor synthetische filters geldt meestal dat ze tijdelijke werking hebben.
Van fysische of minerle filters kan worden gezegd dat ze minder ingrijpen op de huid. Ze liggen daar bovenop, in tegenstelling tot synthetische filters. De synthetische variant gaat interactie aan met de huid.
Witte waas
Het nadeel van fysische filters kan zijn dat deze een witte waas op de huid geven. Daarom heeft een aantal producenten de mineralen zeer klein gemaakt. Dat klein maken via nanotechnologie deed de vraag oproepen of die deeltjes niet zó klein zijn dat ze de huid binnendringen. Hier zijn meerdere onderzoeken naar gedaan. Daaruit blijkt dat alleen de beschadigde huid risico loopt. Hierbij kun je denken aan de huid met eczeem.
Fabrikanten hebben nu een tussenvorm in minderale filters gemaakt, waaraan ze ook nog een kleur toevoegen. Dit maakt dat die witte waas bij gebruik van de minerale filter vrijwel niet meer te zien is.
Vermijd verbranding
Het allerbelangrijkste advies van Monique: verbrand niet. Immers, verbranden houdt in dat je huid DNA-schade krijgt. Bij deze schade ontstaan fouten in het reparatiesysteem van de huid, zodat tumoren kunnen ontstaan.
Welke SPF en hoe vaak smeren?
Het maakt voor de werking weinig verschil of je een product met SPF30 of SPF50 toepast. Factor 30 is al helemaal prima. Je kunt eventueel een mineraal poeder over de crème aanbrengen, wat extra bescherming biedt.
Kies je voor de synthetische variant smeer dan elke 2-3 uur, als je in de zon bent. Breng dus vaak een nieuw laagje op.
Hoe weet je nu of je crème een fysisch of synthetisch filter bevat? Bekijk daarvoor de ingrediëntenlijst. Als je daar zinkoxide of titanium dioxide ziet staan, heb je een product met een fysisch filter.
Het belang van zonlicht
Monique vertelt ook dat we zonlicht nodig hebben. Niet alleen voor aanmaak van vitamine D, maar UV-licht van de zon zorgt er ook voor dat je bloeddruk verlaagt, via stikstofoxide (nitric oxide).