Ongeveer 1 op 50 mensen heeft psoriasis. Dit is een huidaandoening die zich kan openbaren door stress. In de opperhuid is bij psoriasis sprake van sterk versnelde celproductie. Daardoor ontstaan rode, schilferige verdikkingen op de huid.  Het kan zich op volwassen leeftijd openbaren. Symptomen zijn te behandelen.

Juglen Zwaan van aHealthyLife.nl vertelt wat de relatie is tussen wat je eet en je huidfunctie. Het interview met Juglen is te beluisteren via onderstaande link.

Juglen pleit voor een holistische totaalaanpak. Hij geeft onder andere de volgende adviezen. Het gaat bij psoriasis om een auto-immuunprobleem.

Tip 1: Houd stress in de hand – zorg ervoor dat je regelmatig mediteert.

Tip 2: Zorg ervoor dat je gezonde voeding neemt, zoals die bijvoorbeeld in het Mediterraan voedingspatroon te vinden is. De heilzame omega-3 en omega-6 kun je het beste uit de natuurlijke bronnen halen zoals haring, walnoten, amandelen en lijnzaad. Ongefilterde olijfolie is aan te raden.

Tip 3: Zorg ervoor dat je geen overgewicht hebt – beweeg voldoende. Door afvallen voorkom je dat ontstekingen ontstaan.

Tip 4: Stel je huid beperkt bloot aan de zon – een kwartier per dag

Tip 5: Neem probiotica in, zodat je darmwand zich kan helen. Hierdoor komen minder ontsteking gevende stoffen het bloed in.

Tip 6: Zorg ervoor dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Daarnaast raadt Juglen het aan om na te gaan of je voldoende van het mineraal selenium via voeding tot je neemt.

Tip 7: Eet of drink natuurlijke ontstekingsremmers. Zoals: groene thee. Catechinen in groene thee zorgen op verschillende manieren voor verbetering van de huidgezondheid. Denk verder ook aan gember, astaxanthine en curcuma. Eet blauwe bessen.
Probeer ook de paddestoelen Cordyceps en Shiitake om te zien of deze langzamerhand je huidfunctie verbeteren.
Knoflook stimuleert het lichaamseigen glutathion. Dit kan de huid ten goede komen.

Tip 8: Zinkcrème kan goed helpen bij psoriasis.