Anna KruyswijkAnna Kruyswijk, arts (niet praktiserend) voor integrale geneeskunde zegt dat er veel te doen is aan het ombuigen of liever voorkomen van dementie.
Bij bepaalde vormen van dementie speelt genetische aanleg een rol. Echter, zo’n gen hoeft niet actief te worden. Voeding en leefstijl zijn van invloed op het aan- of uitzetten van het dementie-gen. Goed nieuws dus: je kunt wel iets doen aan het voorkomen van dementie.

Anna raadt het aan om al op jonge leeftijd te doen aan preventie. Je kunt het beste biologisch voedsel eten, zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook belangrijk: voldoende slapen en bewegen. Slapen, met name de diepe slaap, is erg belangrijk. De vloeistof in onze hersenen worden namelijk elke nacht schoongespoeld. Door het schoonspoelen verdwijnt amyloïde, het eiwit dat verantwoordelijk wordt geacht voor ontstaan van dementie.
Sommige wetenschappers noemen dementie insulineresistentie binnen de hersenen. Als daarvan sprake is kan curcuma behulpzaam zijn bij ombuigen van het proces. Curcuma gaat namelijk ontstekingen tegen.
Ginkgo Biloba is ook een interessant ander kruid, zo legt Anna uit.

Beluister het interview met Anna: