De traditionele Chinese voedingsleer weet hoe je kunt omgaan met een te droge huid. Daarbij kijkt men naar de totale voedselinname, opdat de inname van lichaamssappen op peil blijft.

Beluister hier het interview met Jutta Koehler

Jutta Koehler vertelt dat je in dat geval het beste voedingsmiddelen kunt weglaten die uitdrogend werken. Dit zijn: groene en zwarte thee, koffie. Dit geldt ook voor hete kruiden en specerijen: peper, kerrie, kaneel en cacao die sterk verhittend zijn. Ons lichaam wil dan gaan ‘blussen’, wat kan maken dat je waardevolle sappen verliest.

Jutta raadt het ook aan om na te gaan hoe je meer sappen kunt aanvullen, als je last hebt van een droge huid. Denk aan aanvulling met soepen of waterige groenten, die je kunt stomen of blancheren.

Verder kun je denken aan inname van goede vetten, zoals olijfolie en avocado. Kijk naar het gehele voedingspatroon, zo vertelt Jutta. Vermijd ook droge voedingsmiddelen zoals crackers. Daar verliest je lijf sappen aan.

Zout van goede kwaliteit heeft ten eerste een bevochtigende werking, als je het een beetje gebruikt. Bij een teveel werkt het juist uitdrogend. Kies in elk geval voor een wat duurder, hoogwaardig zout, zoals zee- of bergzout.

De beste oplossing voor een droge huid komt van binnenuit. Je kunt eventueel ook uitwendig kokosolie of druivenpitolie gaan smeren en dan uittesten of dit je helpt.

Hier vind je meer informatie over Jutta.