Cosmeticabedrijven kunnen op huidverzorgingsproducten de claim zetten dat ze je huidveroudering aanpakken. Of er staat op het doosje dat ze de rimpels verminderen.
Monique Lindeboom van Beautyjournaal.nl laat weten dat het lastig is om die claims te onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek. Er zijn wel daadwerkelijk stoffen die de huid écht helpen.

beluister hier het interview met Monique Lindeboom


Wetenschappelijk onderzoek naar die claims is volgens Monique niet altijd nodig om werkzaamheid aan te tonen. Het is namelijk mogelijk om met fotoapparatuur te bekijken wat er op en in de huid gebeurt. Men kan daarmee onderzoeken wat een product doet met pigmentvlekken, huidverslapping en fijne rimpels.

Effectieve ingrediënten:
* Antioxidanten, met name: vitamine A (retinol), vitamin C, vitamin E
* Zuren om de huid te peelen, zoals: glycolzuur, alfahydroxyzuur (AHA), beta hydroxyzuur (BHA) en melkzuur
* Vetstoffen: plantaardige oliën of ceramiden
* Peptiden. Dat zijn signaalstoffen die zicht hechten op receptoren op celniveau, opdat huidfuncties verbeteren

Serieuze programma’s voor huidverbetering bevatten deze stoffen. Het is een zoektocht om de juiste serums en crèmes te vinden. Beautyjournaal probeert je daarbij te helpen. Schoonheidssalons bieden volgens Monique de meest fantastische effectieve producten aan, wat een beter aanbod is dan wat je in de winkels vindt.

Antioxidanten kun je natuurlijk ook in een pilvorm oraal innemen. Het lijkt er wel op dat de huid deze stoffen dan als laatste krijgt. Ze worden immers ook in andere lichaamsprocessen gebruikt.

In ons dagelijks leven worden we vaak blootgesteld aan stoffen die de hormoonhuishouding verstoren. Dat geldt voor bijvoorbeeld oxybenzone (UV-filter) en bepaalde parabenen. Dergelijke stoffen kunnen langzaam gaan stapelen in het lichaam en elkaars effecten versterken.