Jan Blaauw geeft in een radio-interview informatie over het ontstaan van migraine en de orthomoleculaire behandeling ervan.
Beluister het volledige interview via de link hieronder.

Jan vertelt dat er veel oorzaken achter migraine kunnen lichten. Denk aan langdurig gespannen zijn. Verstoringen in het nekgebied kunnen ook bijdragen aan migraine. Jan heeft het ook over secundaire oorzaken: overdosering van vitamine A, E en B3. Ook overdosering van inositol of chroom kan achter de klachten ten grondslag liggen. Een andere oorzaak wordt gevormd door auto-immuunziekten. Paracetamolgebruik kan hoofdpijn in stand houden, ook al gebruikt men dit juist als pijnstiller.

Omdat de oorzaken zo divers kunnen zijn, is een goede (klachten)anamnese onmisbaar. Jan vertelt dat in de behandeling van migraine het weglaten van triggers vaak goed werkt. Triggers kunnen zijn: cacao, ve-tsin (natriumglutaminaat), nitraat of nitrieten, rode wijn, kaas en gist. Cafeïne-onttrekking kan ook een trigger zijn.

Sommige mensen hebben na hun 50e jaar opeens minder last van migraine. Hoe dat kan, is niet helemaal duidelijk.

Supplementen die belangrijk zijn, als er sprake is van hoofdpijn en migraine: vitamine B2, magnesium en co-enzym Q10. Deze stoffen hebben een rol in de energiehuishouding,