Mohammed Boulahrir benadrukt dat beweging, zelfs voor mensen met fysieke beperkingen zoals rolstoelgebruikers, van cruciaal belang is. Zelfs eenvoudige bewegingen, zoals het trainen van de armen, kunnen de hartslag verhogen, wat de hersenen meer voedingsstoffen geeft. Het doel is om het lichaam en de hersenen te stimuleren door lichamelijke activiteit.

Luister naar het interview met Mohammed:

Mentale fitness: houd je hersenen scherp

Net zoals spieren getraind moeten worden, geldt hetzelfde voor de hersenen, stelt Mohammed. Hij moedigt mensen aan om mentaal actief te blijven door bijvoorbeeld puzzels op te lossen, te lezen of een muziekinstrument te spelen. Dit bevordert de neuroplasticiteit van de hersenen, wat cruciaal is om cognitieve achteruitgang te voorkomen, vooral op latere leeftijd.

Voeding en supplementen voor hersengezondheid

Mohammed wijst op het belang van bepaalde voedingsstoffen en supplementen om de hersenfunctie te ondersteunen, zoals omega-3 vetzuren, polyfenolen, ginkgo biloba en vitamine B12. Vooral voor mensen met beginnende symptomen van dementie of Alzheimer kunnen deze supplementen, gecombineerd met gezonde gewoonten zoals vasten, helpen om de cognitieve achteruitgang te vertragen.

Het is nooit te laat: herstel is mogelijk

Mohammed verwijst naar het werk van Dale Bredesen, auteur van The End of Alzheimer. Bredesen toont aan dat zelfs bij mensen met de vroege symptomen van Alzheimer, herstel mogelijk is door middel van een uitgebreid stappenplan. Veel van deze mensen waren zelfs in staat om hun werk weer op te pakken, wat laat zien dat het nooit te laat is om actie te ondernemen voor je hersengezondheid.