Luister naar het interview met Rineke Dijkinga via deze balk:
Rineke Dijkinga merkt op dat de prijsstijgingen in de voedselmarkt deels het gevolg zijn van te lage voedingsprijzen in de afgelopen jaren. In Nederland hebben we historisch gezien relatief weinig uitgegeven aan voedsel. Hoewel de huidige inflatie voelbaar is, benadrukt ze dat de echte zorg ligt in de “voedingswaarde-inflatie” – een afname van de voedingswaarde van producten door verarmde landbouwgrond en overbewerkte voedingsmiddelen.
Voedingswaarde-inflatie: uitgeputte bodem
Volgens Rineke is de verarming van de bodem een van de grootste problemen achter de dalende kwaliteit van ons voedsel. Door intensieve landbouw en het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen bevatten groenten en fruit minder voedingsstoffen. Dit heeft directe gevolgen voor onze gezondheid, want voedsel dat in arme grond groeit, levert ons lichaam niet de nodige bouwstoffen.
Seizoensgebonden en lokaal eten
Rineke adviseert om seizoensgebonden groenten te eten, omdat deze vaak goedkoper en voedzamer zijn. Boeren en telers bieden vaak hun voedsel (en ook hun overschotten) aan tegen lagere prijzen dan in de supermarkt. Rechtstreeks bij hen kopen geeft de boer een eerlijke prijs en is mooi voor jouw portemonnee. Met meer dan 250 boerderijen en CSA’s in Nederland is het voor consumenten steeds makkelijker om lokaal en betaalbaar voedsel te kopen.
Zelf verwerken: neem controle over je voedsel
Om nog meer kosten te besparen, raadt Rineke aan om zelf seizoensgroenten te verwerken, zoals pompoenen of uien. Door grote hoeveelheden in te kopen en deze te bewaren, in te vriezen of te fermenteren, kun je voor de rest van het jaar gezondere keuzes maken. Het verwerken van groenten, zoals het maken van soep, biedt bovendien een makkelijke manier om meerdere groenten in één gerecht te verwerken en geld te besparen.
Links
Via deze link kun je per provincie zien bij welke lokale boer of teler je terecht kunt.
Via deze pagina kom je op eerdere interviews met Rineke.