Botontkalking kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat je verzurende voeding vermijdt. Dat is tip #1 van natuurgeneeskundig docent Wouter de Jong.

Beluister hier het interview met Wouter de Jong

Daarnaast werkt ook te weinig bewegen verzurend.
Verzuring betekent dat de pH-waarde laag is. Deze problemen moeten worden gebufferd via de basische mineralen (calcium en magnesium), die het lichaam haalt uit de botten. Dus je zou vooral veel groentes moeten eten, omdat deze basevormend zijn. Daarnaast moet je denken aan stressreductie, bewegen en beter ademhalen. Alles dat rijk is aan vet + eiwit is zuurvormend. Als je vlees eet, zou je dit daarom altijd moeten combineren met (veel) groenten.

Belangrijke stoffen voor goede botstofwisseling: vitamine D en K2. Vitamine K2 vind je in volle kwark, hüttenkäse en natto (gefermenteerde sojabonen).  Het is volgens Wouter niet nodig om calcium in supplementvorm te slikken. Onze voeding bevat genoeg van dit mineraal. Je kunt wel denken aan het innemen van extra magnesium, dat je ook via groene bladgroentes binnenkrijgt.

Yoghurt en supplementen met extra vitamine D beschermen tegen botontkalking, maar melk en kaas niet. Dat blijkt uit een Ierse epidemiologische studie.