Gamma-Aminoboterzuur (GABA) is een niet essentieel aminozuur, die werkt als neurotransmitter in de hersenen die een rustgevende werking heeft op het zenuwstelsel. Dit is een stof die op meerdere processen in het lichaam ingrijpt. Juglen Zwaan van aHealthyLife geeft meer informatie over GABA.

Beluister hier het totale interview met Juglen:

Glutamine verhoogt de productie van GABA. Het blijkt dat GABA over het algemeen niet door de bloed-hersenbarrière heen kan, wat bijzonder te noemen is.
Het zou groeihormoon stimuleren, wat interessant is voor sporters. Veel is nog onbekend over GABA. Wel weten de wetenschappers dat vitamine B6 belangrijk is in het proces van aanmaak. Daarnaast is magnesium van belang voor de binding van GABA aan de receptoren.

Naarmate je ouder wordt, gaat je lichaam steeds minder zelf GABA aanmaken uit glutamine. Je kunt het uit je voeding halen – het zit veel in kolen, sojabonen, tomaat, spinazie, zoete aardappelen, granen (zoals: haver en boekweit) en valeriaanwortel.

Mogelijk neemt GABA ook toe als je ontspanningsoefeningen toepast. Juglen vindt de rol van darmbacteriën interessant, omdat die de voorlopers van neurotransmitters aanmaken.

Als je last hebt van angst, stress en slaapproblemen is suppletie met GABA de moeite van het proberen waard, aldus Juglen. Probeer echter eerst de oorzaak van je bovenmatige stress en onrust aan te pakken.