Yvonne van Stigt, hoofddocent aan het Opleidingsinstituut voor Preventieve en Functionele Geneeskunde (OPFG), biedt unieke inzichten in gepersonaliseerde voeding en gezondheid. In dit interview gaat zij dieper in op de vraag wat nu eigenlijk gezonde voeding is. 

 

Yvonne benadrukt de complexiteit van deze vraag en de moeilijkheid van het geven van een universeel advies. Zij vergelijkt een algemeen voedingsadvies met een medisch protocol en legt uit dat wat voor de een gezond is, niet per se hetzelfde geldt voor een ander.

Weliswaar zijn er algemene richtlijnen, maar deze kunnen niet voor iedereen op dezelfde manier gezond uitpakken. Dit illustreert Yvonne met voorbeelden van mensen die floreren op verschillende voedingspatronen, variërend van veganistisch tot een dieet dat voornamelijk uit vlees bestaat. Ze legt uit dat de reactie van het lichaam op voedsel afhangt van de samenstelling van het microbioom. Dat is de darmflora van een individu.

De orthomoleculair therapeut benadrukt dat er geen one-size-fits-all benadering is als het gaat om voeding en gezondheid. Ze vergelijkt het met de individuele reacties op medicijnen. Hierbij benadrukt zij dat het belangrijk is om te begrijpen hoe het eigen lichaam reageert op verschillende voedingsmiddelen. Daarom benadrukt Yvonne de noodzaak van gepersonaliseerde voeding. Zij moedigt mensen aan om hun eigen lichaam te leren kennen om weloverwogen keuzes te maken op het gebied van gezondheid.

Dit informatieve interview biedt een dieper inzicht in de complexiteit van voedingsadviezen en benadrukt het belang van individualisering in de zoektocht naar een gezond voedingspatroon.