In een recent interview met orthomoleculair therapeut Wouter de Jong worden cruciale aspecten belicht met betrekking tot het gebruik van supplementen bij kanker en de algemene gezondheidsmaatregelen die genomen kunnen worden.

 

Wouter benadrukt het belang van een grondige reguliere diagnose en eventueel een second opinion, voordat men supplementen overweegt voor iemand met de diagnose kanker. Hij erkent dat reguliere geneeskunde vaak voorzichtig is met het gebruik van supplementen vanwege mogelijke wisselwerkingen met behandelingen. Desondanks wijst hij op de effectiviteit van intraveneuze vitamine C als een aanvullende behandeling naast reguliere medicatie.

Hij onderstreept dat een dosis van vijftig tot tweehonderd gram vitamine C, toegediend via een infuus, specifiek schadelijk kan zijn voor kankercellen, zonder dat er resistentie optreedt. Het advies is om dit te bespreken met een professional, bijvoorbeeld een orthomoleculair arts. Die kan begeleiden bij het gebruik van deze aanvullende therapie.

Het interview gaat verder met het bespreken van andere supplementen zoals kurkuma en vitamine D. Wouter de Jong benadrukt het belang van een hoge vitamine D-spiegel, vooral bij kanker. Hij raadt aan de bloedwaarden te laten testen en geeft een richtlijn van vijf tot tienduizend eenheden per dag, met extra K2 en magnesium voor omzetting.

De discussie omvat ook de bescherming van het lichaam tegen schadelijke effecten van bestraling of chemotherapie. Wouter benadrukt het belang van een gezonde levensstijl, inclusief voeding, mindset, slaap, stressreductie. Ook raadt hij het vermijden van hoge pieken in bloedglucose aan door selectief koolhydraten te kiezen.

Hij bevestigt de impact van suiker op de groei van kankercellen en adviseert een bewuste beperking van enkelvoudige suikers. Wouter wijst op alternatieven,, zoals een ketogeen dieet, maar benadrukt dat het belangrijk is om te evalueren of dit noodzakelijk is voor elke individuele situatie.