Greetje van den Eede van Natuurbalans.be vertelt wat de belangrijkste pijlers zijn van gezond zijn. Alle lagen zouden in balans moeten zijn.

Beluister hier het gesprek met Greetje

Greetje gebruikt de afkorting SMEF in haar toelichting. Deze staat voor de volgende lagen:
S = spiritueel
M = mentaal
E = emotioneel
F = fysiek

De S gaat over energetische aspecten, zoals het geloof deze brengt. Onder F vallen zowel beweging als gezonde voeding. Bij de E gaat het om zelfvertrouwen en (sociale) relaties met andere mensen in je omgeving.

Voor veel mensen is vooral de S een nieuw stuk. Daarom vraagt het om verandering om elke dag even te mediteren. Sommigen leggen maar op één van de pijlers alle nadruk, zoals op alleen beweging. Dit brengt met zich mee dat je uit balans raakt. Bijvoorbeeld: er zijn mensen die precies timen hoe lang en vaak ze sportief bewegen. Echter, die zijn zich dan helemaal niet bewust van de mooie natuur om hen heen, met alle geluiden en indrukken.
Mindfull eten is ook een mooie stap tot verandering. Je gooit niet zomaar iets weg, als je respect hebt voor hoe voedsel is ontstaan in de natuur.

Als je gaat wandelen, kijk dan goed om je heen en luister naar de geluiden. Verwonder je. De natuur is altijd in beweging.