Homeopathie werkt wel, maar totaal anders dan een medicijn. Daardoor is de werking niet gemakkelijk te onderzoeken. Hayo Bol geeft zijn visie hierop.

Beluister het interview met Hayo via de balk hierboven

Homeopathische middelen kun je niet vergelijken met medicatie. Er is wel voldoende gedocumenteerd materiaal dat de werking van homeopathie vaststelt. Het gaat dan om onderzoek bij één persoon of kleinere groepen werken.

Alle middelen zijn beschreven aan de hand van ervaringen van patiënten. Het homeopathisch middel werkt in op heel de mens. Om vast te stellen welk middel bij je past, is uitgebreide diagnostiek wenselijk. Daarbij kijkt de therapeut ook naar bijvoorbeeld de huidconditie.

Hayo legt uit homeopathische middelen frequenties of trillingen bevatten, die het lichaam helpt om zichzelf te genezen. Het helpt je lichaam om disbalans te herstellen. Een middel geeft informatie aan je lichaam hoe hij het beter kan doen. Het lichaam is intelligent genoeg om dan de juiste stappen te zetten.
Sommigen zeggen dat homeopathie alleen werkt dankzij het placebo-effect. Dit zou dan betekenen dat je gelooft in de behandeling, waardoor je de werking hoe dan ook beïnvloedt.