Bio-energetisch tandarts Fred Neelissen legt uit dat de gezondheid van je tanden, kiezen en tandvlees verbonden is aan de algemene gezondheid.

Beluister via de balk hieronder deel 1 van het interview met Fred.

Fred vertelt dat in het lichaam alles met elkaar verbonden is. Ook de mond is geen los eiland in het lichaam. Via elektro-acupunctuur is vast te stellen dat tanden en kiezen verbonden zijn met organen in het lichaam. De meridianen vormen de link, zo heeft Reinhold Voll aangetoond. Zo hebben de snijtanden vaak een relatie met de nieren en blaas. De hoektanden hebben een relatie met de galblaas.

Als een tand of kies dood is, kan een blokkade ontstaan in de energievoorziening van een orgaan. Daar kunnen ook jongere mensen last van hebben. Het kan klachten geven.

Elektro-acupunctuur is een meetsysteem. Als een dode kies een negatieve invloed heeft, zou de tandarts met de patiënt moeten overleggen over wat te doen. Deze kan dan kiezen voor een wortelkanaalbehandeling of het trekken van de kies. De wortelkanaalbehandeling (= zenuwbehandeling) neemt weliswaar de pijn weg, doordat de zenuw eruit wordt gehaald. Het nadeel is dan dat je een dode kies overhoudt, die een haard kan zijn oftewel een voedingsbodem voor bacteriën. De dode kies of tand is een ‘lijkje’ in je mond. Het trekken van een kies heeft verder geen nadelen, behalve dan dat je met een gat zit.

Wat kun je doen als je een wortelkanaalbehandeling hebt ondergaan? Zorg voor een goede weerstand tegen ziekten, via supplementen zoals zink, selenium en vitamine C. Hierdoor kom je in een betere conditie, zodat je minder last hebt van een dode kies. De ouder wordende mens heeft vaak meer last van een dode kies, die zich op latere leeftijd meldt. Dit komt door langzame achteruitgang van het immuunsysteem.

De therapeut kunt ook kinesiologie toepassen om uit te meten of tanden en kiezen al dan niet reageren op supplementen.