De relatie tussen emoties en darmklachten

Mohammed Boulahrir, natuurgeneeskundige en oprichter van de Poweracademy en het programma “Master Your Health”, legt uit dat darmproblemen niet alleen een fysieke oorzaak hebben, maar vaak ook verbonden zijn met emoties. Het gesprek met Mohammed kun je horen via deze balk:

 

Mohammed geeft aan dat naast fysieke verstoringen, zoals ontstekingen die met voedingsadvies verholpen kunnen worden, emotionele conflicten zoals onderdrukte boosheid of woede ook een grote rol spelen bij darmklachten. “De darm verteert niet alleen voeding, maar ook emoties,” zegt Mohammed.

Emotionele componenten bij andere klachten

Naast darmproblemen ziet Mohammed ook een sterke relatie tussen emoties en andere lichamelijke klachten. Zo noemt hij dat lage rugpijn vaak gerelateerd is aan onderdrukte boosheid, en dat de lever in verband staat met boosheid of woede. Hij benadrukt dat lichaam en geest niet zo gescheiden zijn als vaak gedacht wordt in het westerse medische model. “De oude Chinezen zagen al meer dan 5000 jaar geleden dat emoties een grote impact hebben op onze organen,” vertelt Mohammed.

Oosterse en westerse geneeskunde combineren

Mohammed vindt het belangrijk om zowel westerse als oosterse geneeswijzen te combineren. Hij legt uit hoe de lever volgens de Chinese leer de zintuigen voedt en dat het ondersteunen van de lever met kruiden en oefeningen ook klachten aan ogen en oren kan verbeteren. “Vanuit de Chinese leer zou je bijvoorbeeld de lever kunnen ondersteunen, wat vervolgens je zintuigen beter laat werken,” legt hij uit.

Belang van ontspanning en zelfheling

Volgens Mohammed is ontspanning essentieel voor zelfheling. Hij adviseert mensen om stil te staan bij wat hen spanning geeft en wat hen ontspant. “Wat doet het kleine kind in jou het allerliefst, en hoe vaak doe je dat?” vraagt hij. Hij benadrukt dat sport en sauna ook bijdragen aan ontspanning door de energie in het lichaam te laten stromen. “Wanneer je goed verbonden bent met jezelf, is een burn-out nagenoeg onmogelijk,” concludeert Mohammed.