Eiwit is als één van de macronutriënten belangrijk als bouwstof in ons lichaam. Ons immuunsysteem wordt opgebouwd uit de aminozuren die samen eiwit vormen. We kunnen er energie uit halen. Hierover vertelt Juglen Zwaan van aHealthyLife.
Bij het eten verzadigt eiwit je al gauw, zodat je minder de neiging krijgt om maar door te eten.

Aminozuren
Na het eten van eiwitten worden ze afgebroken tot aminozuren. Maagzuur helpt daarbij, het laat eiwit losvallen in aminozuren. Er zijn acht essentiële aminozuren, waarvan we de niet-essentiële kunnen maken. Ze hebben dezelfde carbongroep, maar het staartje is verschillend.
Eén van de essentiële is tryptofaan, waarvan neurotransmitters in de hersenen gemaakt wordt. Het aminozuur tyrosine is belangrijk als basis voor het schildklierhormoon en voor dopamine. Lysine werkt tegen virussen. In de opname strijdt dit aminozuur lysine met arginine. Ga je nu veel arginine eten (door noten te eten), dan kun je lysine niet goed opnemen.

Dierlijke – plantaardige bronnen
Dierlijke eiwitten bevatten veel methionine. Daarvan weten we dat je sneller veroudert, als je daarvan teveel binnenkrijgt. Daarom zou je matig moeten zijn met het steeds maar eten van eiwitten van dierlijke vorm. Plantaardige bronnen van eiwit zijn haver en peulvruchten, zoals linzen. Ook noten en paddenstoelen zijn rijk aan eiwitten. Granen bevatten bijna nooit lysine. Daarom is de kwaliteit van deze eiwitten laag.

Biologisch profiel
Je zou moeten kijken naar het biologische profiel van de aminozuren in de eiwitbronnen. Dat zou moeten overeenkomen met wat je in het lichaam nodig hebt. Plantaardige bronnen kun je goed combineren, zodat het aminozurenprofiel compleet wordt. Quinoa en amarant zijn volwaardig qua eiwitsamenstelling.
De PDCAAS-waarde laat zien of wij als mens het eiwit goed kunnen verteren. Peulvruchten scoren hoog qua PDCAAS-waarde, net zoals vlees en ei. Granen scoren laag.

Overdrijf niet
Niet meer dan 30% van het totaal aantal calorieën zou je uit eiwit moeten halen.

Beluister het interview met Juglen