Fyto-oestrogenen (isoflavonen) in soja kunnen een klein beetje een effect op onze hormonen hebben. Hierover vertelt Ralph Moorman in een interview.

Is soja eten nu gezond voor de mens? Er is geen algemeen antwoord dat geldt voor iedereen, legt Ralph uit.

Voordelen van soja
Soja vormt een goede eiwitbron met een gunstige aminozuursamenstelling. De gefermenteerde vormen zijn verder ook interessant, zoals tempeh. Een deel van schadelijke stoffen is dankzij de fermentatie afgebroken.

Negatieve kanten
Er zijn mensen die er allergisch voor zijn of een overgevoeligheid ervoor hebben. In soja komen antinutriënten voor die de opname van mineralen belemmeren. Het gaat daarbij met name om jodium. Mensen met schildklierproblemen zouden ongefermenteerde sojaproducten moeten vermijden, zo raadt Ralph aan.
Wat betreft de fyto-oestrogenen legt Ralph uit dat het van de persoon afhangt of deze gunstig zijn voor je. Als je veel oestrogeen in omloop hebt, kunnen fyto-oestrogenen de activiteit van oestrogenen remmen. Andersom geldt het ook: bij een laag gehalte kunnen fyto-oestrogenen de oestrogeenactiviteit versterken.

Fyto-oestrogenen voor mannen
Voor mannen is het de vraag of het de vraag of soja helpend is. De oestrogeenactiviteit zou immers kunnen worden geboost. Mannen kunnen al heel wat fyto-oestrogenen binnenkrijgen door het drinken van bier, waarbij hop ook een bron van fyto-oestrogenen is.

Advies voor veganisten
Als je veganist bent en dus extra moet letten op eiwitinname via voeding, kun je het beste eiwitbronnen combineren. Denk hierbij aan de combinatie van peulvruchten + granen. Die leveren hogere biologische waarde van aminozuren op.