Lianne Maan vertelt dat zij het bijzonder vindt dat je in de media weinig hoort over jodium. Het gaat om een “vergeten mineraal”. Echter, bepaalde risicogroepen hebben grote kans op een tekort aan jodium. Dit geldt vooral voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Beluister het interview met Lianne Maan via deze balk:

Lianne vertelt hier onder andere dat brood voor veel mensen de belangrijkste bron vormt van jodium. Omdat we dit minder eten, krijgen we er minder van binnen. Jodium komt verder voor in vis, zeegroenten (zeewier), eieren, kaas en melk. Mensen die veganistisch eten kunnen een tekort ontwikkelen.

Dit mineraal is belangrijk voor de functie van de schildklier, omdat het bouwsteen is van schildklierhormonen, samen met tyrosine. Bij een tekort gaat de schildklier trager werken, wat ongunstig is voor de stofwisseling. Omdat je in dat geval minder energie kunt aanmaken, krijg je last van koude vingers, handen en voeten en sla je vet op. Schildklierhormonen zijn belangrijk in de stofwisseling, wat ook van belang is in elke groeiperiode.

Lianne denkt dat het voor risicogroepen verstandig kan zijn om jodium aan te vullen. Je kunt denken aan een kelptablet. Soms komt jodium voor in een multivitamine/-mineraalcapsule.

Als je teveel jodium binnenkrijgt, voel je je opgejaagd. Bij een supplement zou je kunnen starten met een lagere dosering om deze eventueel langzaam op te bouwen.