In een exclusief audio-interview met Evert Berkelaar onthult de gezondheidsexpert hoe hij de evolutie van de mens gebruikt om belangrijke vragen over gezondheid te beantwoorden. In plaats van te vertrouwen op de gevestigde orde van de gezondheidsraad en de schijf van vijf, combineert Evert gezond verstand met wetenschap en evolutionaire gezondheidsleer.

Evert deelt zijn visie op het ketogeen dieet en legt uit waarom periodes van vasten goed zijn voor ons lichaam. Hoewel het ketogeen dieet voordelen biedt, waarschuwt hij voor de nadelen op de lange termijn en de beperkte inname van groenten en fruit. Ontdek hoe Evert zijn eigen dieet aanpast. Leer hoe je jouw lichaam kunt trainen om tijdens schaarste vet te verbranden. Luister nu naar het volledige interview.

Noten en het paleodieet

Noten zijn populair, maar is het verstandig om zoveel mogelijk noten te eten?

Evert vindt van niet. Noten bevatten weinig omega-3-vetzuren en veel ontstekingsbevorderende omega-6-vetzuren. Maar er is goed nieuws voor notenliefhebbers: macadamianoten en walnoten hebben de minst slechte verhouding tussen deze vetzuren.

Daarom benadrukt Evert dat het vervangen van tarwemeel door amandelmeel niet de oplossing is. Dit kan leiden tot een onnatuurlijke hoeveelheid noten in het dieet. In plaats daarvan adviseert Evert om dagelijks maximaal 100 gram noten te eten als bron van vetoplosbare vitamines en zaden.

Voor zaden geldt dat niet alle zaden gelijk zijn. Chiazaad, lijnzaad en hennepzaad zijn de uitzondering, terwijl andere zaden veel omega-6-vetzuren bevatten. Evert raadt vaak aan om lijnzaadolie te gebruiken en om capsules vitamine E leeg te knijpen in de fles lijnzaadolie om oxidatie te voorkomen.

Noten zijn ook handig om het aantal calorieën op peil te houden bij het eten van veel groenten. Maar voordat je ze eet, is het een goed idee om ze van tevoren in water te weken. Dit helpt bij het verminderen van fytinezuur, een stof die van nature in noten voorkomt en de opname van mineralen kan remmen.