Effectieve kruiden voor diabetes type 2

Annet van der Tweel, kruidengeneeskundige, adviseert verschillende kruiden die ondersteunend kunnen zijn bij diabetes type 2. Je kunt het gesprek beluisteren via de balk hierboven.

Eén van de meest effectieve kruiden is zwarte komijn (Nigella sativa), dat helpt om insulineresistente cellen weer gevoelig te maken voor insuline. Het gebruik van zwarte komijn, vooral de olie, kan de bloedsuikerspiegel stabiliseren en schommelingen voorkomen. Annet raadt aan om voor elke maaltijd een theelepel olie in te nemen voor optimale resultaten.

Kwaliteit en gebruik van zwarte komijn

Bij het kiezen van zwarte komijnolie is de kwaliteit essentieel. Annet adviseert om te kiezen voor biologische en koudgeperste olie om de meeste werkzame stoffen te behouden. De olie kan eenvoudig worden ingenomen, maar ook de zaden zelf kunnen worden gekauwd om dezelfde voordelen te ervaren. Nigella sativa is een goed onderzocht kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in verschillende traditionele geneeskundige systemen.

Andere ondersteunende kruiden

Naast zwarte komijn noemt Annet ook kaneel als een effectief middel tegen diabetes type 2. Het consumeren van een kopje kaneelthee voor de maaltijd kan de bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren. Belangrijk is om Ceylon kaneel te gebruiken, omdat deze variant medicinale eigenschappen heeft, in tegenstelling tot Cassia kaneel die in supermarkten wordt verkocht en mogelijk giftige stoffen bevat.

Uitdagingen en aanbevelingen

Hoewel kruiden bewezen effectief kunnen zijn, blijft er scepsis bij sommige patiënten. Annet merkt dat mensen vaak voor de eenvoud van farmaceutische oplossingen kiezen en terughoudend zijn tegenover natuurgeneeskunde. Ze benadrukt dat het belangrijk is om de effecten van kruiden op de bloedsuikerspiegel nauwkeurig te monitoren. Annet moedigt mensen aan om het uit te proberen onder begeleiding van een deskundige. Uiteindelijk kunnen kruiden een waardevolle aanvulling zijn in de behandeling van diabetes type 2, mits de patiënt erachter staat en de juiste kwaliteitsproducten gebruikt.