Juglen Zwaan vertelt in zijn bijdrage aan het radioprogramma over de gezondheidswaarde van lecithine.

Het interview beluister je via deze balk:

Lecithine is een vetachtige substantie die verschillende stoffen bevat, zoals omega 3-vetzuren, fosfolipiden en vitamine E. De fosfolipiden in lecithine kunnen in ons lichaam zorgen voor hogere niveaus van fosfatidylserine, choline en inositol. Uit onderzoek blijken aanwijzingen voor de volgende aangetoonde effecten van de fosfolipiden:

Kan het LDL-cholesterol laten dalen
Heeft stressverlagende effecten
Gunstig voor het brein en geheugen
Kan Colitis Ulcerosa verminderen: de slijmlaag van de darmwand blijkt voor 70% uit lecithine te bestaan, waardoor suppletie van deze stof ontstekingen aan de dikke darm kan verminderen.
Kan mentale stabiliteit bevorderen. Het fosfatidylinositol kan effectief zijn bij paniekaanvallen.
Ondersteuning van de lever
Kan ondersteunen bij sport en spierpijn
Verbetert de opname van vetoplosbare stoffen

Rijke bronnen van lecithine zijn zuivel, eieren (eigeel), spruitjes, broccoli, peulvruchten, bloemkool en noten. Vooral zonnebloempitten zijn rijk aan lecithine. In onderzoeken worden meestal doseringen gebruikt van 500mg – 2 gram.