Past het eten van noten en zaden bij het paleo-voedingspatroon? Deze vraag leggen we voor aan Evert Berkelaar. Zijn antwoord hoor je door te luisteren naar het gesprek via de balk hieronder.

Evert vertelt dat het eten van noten zowel voor- als nadelen heeft. Noten hebben altijd meer omega-6-vetzuren dan omega-3-vetzuren, wat betekent dat ze een ontstekingsbevorderend effect kunnen hebben. De macadamia en walnoot hebben de minst beroerde verhouding van omega-6 en -3.

Evert raadt je aan om niet tarwemeel te vervangen door amandelmeel, als je brood bakt. Je krijgt dan immers een onnatuurlijke grote hoeveelheid noten binnen. 100 gram noten per dag is wel prima. Noten hebben ook voordelen, omdat ze vetoplosbare vitamines en ook belangrijke mineralen bevatten, zoals zink.

lijnzaadWat betreft zaden zijn lijnzaad, chiazaad en hennepzaad een uitzondering. Overige zaden bevatten veel omega-6. Lijnzaad bevat wel veel omega-3-vetzuren, dus zijn gunstig om in te nemen. Je kunt de lijnzaad het beste zelf malen om de kans op oxidatie te verkleinen. Je kunt ook capsules met vitamine E leegknijpen in een fles met lijnzaadolie om de oxidatie tegen te gaan.