Hanno Pijl is internist in het Leidse UMC. Hij legt in een radio-interview uit hoe diabetes type 2 omgebogen kan worden.

Beluister het interview met Hanno via de onderstaande link

Bij diabetes type 2 zijn de suiker- en insulinehuishouding ontregeld. De aanleg voor diabetes type 2 is erfelijk bepaald, maar dit betekent niet dat je deze ziekte persé ontwikkelt. Als je verkeerde levensmiddelen eet en je beweegt te weinig, kun je deze aandoening krijgen – als je erfelijke belast bent.

Vroeger nam men aan dat diabetes een chronische aandoening is, waar je nooit van af komt. Dit blijkt echter niet het geval. Je kunt de ziekte omkeren, als je je leefstijl aanpast. Daardoor pak je het fundament van de ziekte aan.

De gangbare aanpak van diabetes  – het voorschrijven van medicatie – doet niets aan de leefstijlfactoren.

Wat kun je doen om diabetes om te buigen?
Vermijd industrieel bewerkte producten. Immers, men stopt zowel suiker, als verkeerde vetten als zout in die producten, waardoor het bloedsuiker hoger wordt. Mensen met diabetes kunnen suiker niet goed uit het lichaam krijgen.

Eet onbewerkt voedsel.  
Pas op met zetmeelrijke voeding: aardappelen, rijst, pasta en brood. Van zetmeel maken de darmen glucose, wat je als diabetespatiënt niet gemakkelijk kwijtraakt.

Wat betreft beweging is het belangrijk dat je elke dag regelmatig beweegt. Bouw het bewegen in in je dag. Denk aan wandelen en fietsen, of het nemen van de trap. Dit bewegen is belangrijk voor de stofwisseling.

Metformine maakt dat insuline wat beter gaat werken. Je lichaam wordt gevoeliger voor insuline. Het zorgt er ook voor dat de lever minder glucose gaat aanmaken. Verbetering van de gevoeligheid voor insuline kun je ook bereiken door gezondere producten te eten en meer te bewegen.