Orthomoleculair therapeut Birgit de Heij laat weten welke voeding optimaal is voor je lichaam.

Beluister via deze balk het interview met Birgit

Birgit vertelt dat het belangrijk is dat de spijsvertering goed verloopt, om ontstekingsreacties te voorkomen. Elke maaltijd zou daarom groenten moeten bevatten naast een eiwitbron. Groenten werken ontzurend.
Laat witte rijst, aardappels en glutenrijke granen liever achterwege. Deze koolhydraten maken namelijk dat de maaltijd minder goed verteert.

Vegetariërs lopen kans op tekort aan aminozuur carnitine, dat vooral in vlees voorkomt. Daarom raadt Birgit deze specifieke groep aan om te kiezen voor de volgende combinatie: verse peulvruchten (zoals: snijboon en sperziebonen) in combinatie met volkoren granen, groenten en vitamine C.

Als je veel sport, zou je de hoeveelheid eiwit kunnen vergroten om langduriger energie te verkrijgen. Het blijft belangrijk om daarbij veel ontzurende groenten te eten.

Goede dierlijke eiwitbronnen zijn: rood vlees, wit vlees (kip) en vis. Eet liefst zo min mogelijk varkensvlees.

Birgit raadt het je aan om veel te ontgiften vanwege gifstoffen die je binnenkrijgt. Via je voeding kun je de lever helpen in het ondersteunen van ontgiften.

Koezuivel is zwaar te verteren, zodat er al gauw een ontstekingsreactie kan ontstaan. Birgit heeft zuivel zelf al jarenlang uit haar voedingspatroon geschrapt. Juist groenten hebben de goede verhouding van calcium en magnesium die het lichaam nodig heeft.