Verbeter de spijsvertering in je lichaam, maak deze optimaal. Hoe je dat via voeding kunt doen, laat Birgit de Heij in een radio-interview weten. Zij is orthomoleculair therapeut.

Luister naar het gesprek met Birgit via de balk hierboven

Hoe gemakkelijker je je voeding verteert, hoe meer spijsverteringsenzymen overblijven om “het vuur te blussen”. Dit is belangrijk om laaggradige ontstekingen te voorkomen. Bepaalde combinaties maken dat je het eten gemakkelijk verteert. Dit raadt Birgit je aan: een plantaardige of dierlijke eiwitbron en groenten. Deze bereid je met een onverzadigd of verzadigd vetzuur. Neem geen rijst, glutenrijke granen of aardappels om je spijsvertering optimaal te houden. Bij vegetariërs zet Birgit wel rijst in, omdat zij anders te weinig l-carnitine binnenkrijgen uit vlees. Zij raadt vegetarisch etende mensen aan: verse peulvruchten in combinatie met rijst of gierst, plus vitamine C.

Wie sport kan wat meer eiwitten innemen met ontzurende groenten. Geef je lichaam kans om hieraan te wennen, opdat je bloedsuikerspiegel stabiel genoeg blijft.

Wat eiwitbronnen betreft legt Birgit uit hoezo je varkensvlees zo min mogelijk zou moeten kiezen. Varkens zijn namelijk alleseters. Wit en rood vlees vormen geen probleem, mits je daar voldoende groenten bij eet. Birgit raadt je ook aan om vette vis te blijven eten, ook al bevat vette vis soms gifstoffen.

Zuivel is een zwaar verteerbare eiwitbron. Dit betekent dat je veel enzymen voor vertering nodig hebt en dat is dus niet optimaal. Groenten hebben de juiste verhouding aan calcium en magnesium die het lichaam nodig heeft.