Yvonne Kort heeft zich verdiept in dat wat bijdraagt aan goede gezondheid van je mond. Luister naar het interview met Yvonne via de balk hieronder.

Yvonne benadrukt dat het belangrijk is dat je je mond goed schoonhoudt door te poetsen en tussenruimten tussen tanden en kiezen te reinigen. Wat betreft de tandpasta legt Yvonne uit dat de keuze voor een tandpasta met of zonder fluoride afhankelijk is van de persoon, of van het moment.

Het tandvlees vormt een barrière in je mond. Belangrijk is dat het tandmateriaal een goede structuur heeft. Het grootste deel van tanden bestaat uit hydroxy-apatiet. Een klein deel bestaat uit fluor-apatiet. Het fluor zorgt ervoor dat het tandglazuur verhardt. Dit is gunstig, omdat tandglazuur dan minder snel oplost. Echter, je hoeft niet perse te poetsen met tandpasta die fluor bevat. Veel mensen hebben wel last van gaatjes oftewel cariës. Het vullen daarvan verzwakt tanden en kiezen. Verder kan een gaatje ertoe leiden dat een zenuwontsteking ontstaat, wat zeer slecht is.

Fluoride komt ook in de natuur voor, in groenten en thee. In grote hoeveelheden is fluor toxisch. Om die reden wordt het niet meer aan drinkwater toegevoegd.

Zoals gezegd: of je zonder fluoride-tandpasta kunt poetsen is persoonsafhankelijk. Yvonne geeft als tip dat je erop kunt letten waar precies je kwetsbare plekken in de mond voorkomen. Die plekken geef je dan extra aandacht.
Tandglazuur kun je ook lokaal weer hard krijgen via fluoride, dat in het glazuur komt te zitten. Je kunt een beetje tandpasta met fluor op de zwakke plekken aanbrengen ter verharding van het glazuur.

Tot slot raadt Yvonne het aan om er via je voeding voor te zorgen dat je zo min mogelijk tandplak aanmaakt. Ongezonde verleidingen die suiker bevatten hebben slechte invloed op de mondgezondheid.