Er is een link tussen stress en de schildklierfunctie. Daarover vertelt arts (niet praktiserend) Anna Kruyswijk.

Interview met Anna:

Eén van de hormonen die nodig is bij acute stressreacties is adrenaline, dat wordt aangemaakt uit onder andere tyrosine. Die stof, tyrosine, is ook van belang voor de aanmaak van het schildklierhormoon.
In onze stressvolle maatschappij hebben we gemakkelijk stressreacties zonder dat er duidelijk gevaar is. We staan immers op scherp, waardoor we meer adrenaline aanmaken dan nodig is. Als mensen zeer gestrest zijn, zal het lichaam kiezen voor de adrenaline route en is er kans dat er te weinig tyrosine over is om het schildklierhormoon aan te maken. Bij vrouwen kan dit bijvoorbeeld leiden tot een onregelmatige menstruatiecyclus. De schildklier heeft op alle cellen effect, zoals het hart, de darmen en huid.
Anna Kruyswijk legt uit dat het een puzzel is om bij klachten uit te zoeken wat de oorsprong ervan is. De basis voor herstel ligt in goede voeding. Daarom adviseert Anna patiënten om een aantal dagen te noteren wat zij op een dag drinken en eten, om de voeding te kunnen bijsturen. Extra aanvullingen met een supplement kunnen ook noodzakelijk zijn.
Anna raadt het hoe dan ook aan om de voeding te verbeteren. Bij aanhoudende klachten is het goed om een therapeut te consulteren.

Eerder vertelde Anna wat de oorzaken kunnen zijn van een te traag werkende schildklier: