Orthomoleculair therapeut Els Cornelis legt in een radio-interview uit hoe je je slaap optimaal kunt houden.Ons beeldschermgebruik leidt vaak tot moeite met goed slapen. Probeer je smartphone een uur voordat je gaat slapen niet meer te gebruiken, zodat je lichaam zelf voldoende melatonine kan aanmaken.

Qua supplementen vindt Els meerdere supplementen de moeite van het uitproberen waard. Een zuigtablet melatonine werkt in op de symptomen van slaapproblemen. Els vindt het belangrijk om ook naar de oorzaak van slaapproblemen te kijken. Een mogelijke oorzaak is dat je via je voeding te weinig tryptofaan binnenkrijgt. Daarnaast kan er een tekort zijn aan cofactoren die tryptofaan omzetten, zoals: B-vitamines of bepaalde mineralen. Ons lichaam heeft ook behoefte aan methyldonoren (SAM). Een mogelijk tekort kun je op het spoor komen via een orthomoleculair therapeut.

De kruiden citroenmelisse en valeriaanwortel hebben effect op glutamine, een prikkelende neurotransmitter. Glutamine kan via o.a. vitamine B6 worden omgezet naar GABA. Deze kruiden leiden ertoe dat de GABA-receptoren gebonden worden, wat voor innerlijke rust zorgt. Dit kan soms verassend goed helpen.