Vrouwenarts Barbara Havenith zegt dat alle hormonen in het lichaam met elkaar samenhangen. Er zijn veel beelden die op een verstoorde hormoonbalans wijzen, zoals: het premenstrueel syndroom, postnatale depressie, menstruele migraine en pijnlijke menstruatie. Mannen hebben dit soort symptomen minder extreem; bij deze groep zijn hormonen meer stabiel.

De huisarts schrijft al gauw de pil voor bij last van dergelijke (overgangs)klachten. Je kunt zelf veel doen.
In de eerste plaats kun je letten op je leefstijl: beweeg vaak en doe aan sport. Krachttraining is het meest effectief, ook bij vrouwen.

Goede voeding is zeer belangrijk, zodat je lever en darmen effectief goed werken. Zo kunnen hormonen ook weer goed worden afgebroken. Je hebt 400-500 gram groenten per dag nodig.
Vermijd stoffen die je lever belasten, waardoor die zijn werk minder goed kan doen, zoals: alcohol. Eén glas heeft dat effect al. Roken heeft ook veel ongunstige invloed op de leverfunctie.

Weekmakers (BPA) in plastic zijn hormoonachtige stoffen, net zoals pesticiden. Die zijn slecht afbreekbaar. Bij een teveel komt je lichaam niet toe aan het afbreken van de eigen lichaamseigen hormonen.

Beluister hier het interview met Barbara Havenith: