stresshormonenChronische stress is niet gunstig, maar een beetje en kortdurende stress kunnen we prima aan. Juglen Zwaan legt uit hoe het zit. Nadelen van chronische stress zijn dat door de hoog blijvende stresshormonen cortisol en adrenaline de kans op diabetes groter wordt. Je bloeddruk kan oplopen. Ook kun je last krijgen van vermoeidheid door slecht slapen. Er zijn ook mensen die ‘mist’ in het hoofd ervaren bij doorlopende stress.

Het belangrijkste wat je kunt doen is zorgen voor goede slaap. Cortisol heeft een bepaald ritme. ’s Ochtends piekt het en dat is prima. Bouw de avond rustig af, zodat het niveau helemaal afneemt en je de slaap kan vatten.

Actief in beweging zijn is goed, maar bij té actief zijn is weer niet gunstig. Zorg ervoor dat je niet meer dan 60% van je vermogen gebruikt als je hardloopt.

De grootste bron van stress zit in je gedachten. Veel mensen maken denkfouten, door bijvoorbeeld te denken in zwart/wit-termen en te streven naar perfectionisme. Onderzoek je gedachten om te kijken of het echt waar is wat je denkt. Probeer positief te blijven denken.

Leer om te ontspannen. Massagetherapie kan de cortisolniveaus met 30% laten afnemen. Muziek luisteren werkt ook om cortisol wat te dimmen, als het niveau hoog is. Ademhalingstechnieken kunnen het cortisolniveau met maar liefst 50% laten dalen.

Maak plezier om een dag door te doen wat je leuk vindt. Liefst samen met anderen. Daardoor kalmeren de hersenen en bijnieren, wat je voelt aan ontspanning.
Deel je zorgen, want door deze voor je te houden gaat het cortisol omhoog.

Beluister hier het interview met Juglen van aHealthyLife (voor verdere uitleg):