Misschien hebben veel mensen met een lichte vorm van scheurbuik. Dat zegt orthomoleculair therapeut Ineke Haisma. Hoeveel heb je er dan van nodig per dag? Luister naar het interview met Ineke via de balk hieronder.

Aderverkalking tegengaan met vitamine C

We herkennen de signalen van (lichte) scheurbuik niet. We zouden veel meer vitamine C dan nu binnen moeten krijgen dan nu om aderverkalking en hart- en vaataandoeningen tegen te gaan. Vitamine C is belangrijk voor opbouw van het bindweefsel. Aderen hebben ook bindweefsel in de vaatwand. Bij een tekort aan vitamine C kan een licht ontstoken vaatwand ontstaan. Alleen dat al is een reden om vitamine C extra in te nemen, zo stelt Ineke.

Als wij het vitamine C zouden verhogen, kan de vaatwand in aderen elastisch blijven. Hierdoor kunnen de vaten verwijden. Plaques hebben dan minder kans om zich vast te maken aan de vaatwanden.

Dat een laaggradige ontsteking gaande is merk je niet op. Dat geldt ook voor het dichtslibben van je vaatwanden. We eten teveel suikers en andere schadelijke stoffen. Ons immuunsysteem probeert de vaatwanden te herstellen met suiker, wat de kans op verhoging van gevoeligheid voor ontstekingen toeneemt.

Andere functies van deze vitamine

Vitamine C helpt ook bij de vorming van collageen in de huid, is betrokken bij de aanmaak van hormonen en ondersteunt het immuunsysteem. Het werkt als een co-enzym bij honderden lichaamsprocessen.

Hoeveel vitamine C is nodig?

Ineke schat in dat we gemiddeld gezien ongeveer 3.000 mg vitamine C nodig hebben. Daar kun je prima aan komen via suppletie. 3.000 mg is ook de dosering die destijds werd aangeraden door Linus Pauling. Hij stelde dat het aantal hartziektes met 80% zou dalen als iedereen dagelijks 2.000 tot 3.000 mg vitamine C zou innemen. 

Ineke vindt het aan te raden dat we allemaal veel meer groenten binnen krijgen. Kolen vormen een goede bron van vitamine C. We zouden meer groenten kunnen eten die rijk zijn aan vitamine C. Ook kruiden en specerijen zouden we meer moeten gebruiken in onze voeding.

Welke vorm van vitamine C is dan het beste?

Beluister dit gesprek met Juglen Zwaan over de beste vorm van supplementen om te kiezen:

Juglen Zwaan:
“Vitamine C kan het beste bij de maaltijd geslikt worden. Het zorgt voor een beterde opname van ijzer. Kies hier wel één maaltijd per dag voor uit, want als je bij elke maaltijd vitamine C slikt, kan het op termijn zorgen voor een kopertekort in het lichaam. Dit lijkt meer voor hogere doseringen te gelden. Vitamine C kan ook prima los van de maaltijden geslikt worden. Drink er dan wel voldoende water bij, want vitamine C is wateroplosbaar”.