In een radio-interview vertelt Juglen Zwaan over Vincopetine, een smart drug. De claim is dat het een verbetering geeft van het concentratievermogen. Of Vincopetine dit echt effectief doet, is de vraag. Maar gebruikers zijn er wel lovend over. Zo ook Juglen. Beluister het interview via de balk hieronder.

Vincopetine is een afgeleide van Vincamine. Dat is een natuurlijk molecuul dat voorkomt uit het blad van de Kleine Maagdenpalm. In 1975 heeft een Hongaarse chemist het ontwikkeld, waarna het op de markt is gekomen in de vorm van een medicijn. Cavinton was de naam van het middel als medicijn, dat werd ingezet tegen mentale achteruitgang, epilepsie en beroertes.

Tegenwoordig zet men Vincopetine in om de cognitieve functies te verbeteren: geheugen, reactievermogen en algemene intelligentie.
Dezelfde werking op de hersenfunctie worden overigens ook gezegd over de Kleine Maagdenpalm: “verwijdende werkzaamheid op de hersenbloedvaten. Daardoor wordt de doorbloeding in de hersenen beter. Dit zorgt voor grote toevoer van zuurstof en glucose. Hierdoor kunnen hersencellen hun werking beter uitvoeren“.

Werkingsmechanisme

De werking berust op het veranderen van de ionen-kanalen binnen de hersenen. Verder werkt het als beschermende antioxidant en verwijdt het de bloedvaten. In de hersenen verbetert het de doorbloeding, zodat er meer zuurstof in de hersenen beschikbaar is. Daardoor worden bij ouderen de spraakfunctie, welbevinden en algemeen functioneren. Het herstel na een beroerte kan dankzij deze stof verbeteren. Bij dieren is aangetoond dat Vincopetine ontstekingen tegengaat.

Op fora zijn mensen die last hebben van tinnitus enthousiast over Vincopetine. De FDA heeft het afgekeurd.

20 minuten na inname is het aantoonbaar in  het bloed, waar het een aantal uur blijft (2-4 uur).  Het kan de bloed-hersen-barrière doorkruizen.

Persoonlijke ervaringen van Juglen

Juglen: “Bij mij doet Vincopetine zeker wat. Mijn concentratie wordt duidelijk beter. Dat vind ik niet altijd perse prettig. Ik voelde me niet helemaal mezelf. Ik had het idee dat ik erdoor minder gemakkelijk in slaap kwam”.

Onderzoek naar de effectiviteit

Sinds een studie in 1985 dat verscheen in de European Journal of Clinical Pharmacology zijn er geen studies verschenen naar de effecten van vinpocetine op gezonde mensen.
Mensen die het toepassen combineren het middel vaak met L-Carnitine en Ginkgo Biloba. De kwaliteit kan enorm variëren als we kijken naar merken die het uitbrengen.

Waarschuwing

Zwangere vrouwen moeten het middel zeker niet nemen, omdat het schadelijk kan zijn voor het kindje in ontwikkeling.

Bijwerkingen komen zeer weinig voor. Sommigen melden na gebruik een lage bloeddruk, droge mond, slapheid en hoge hartslag. Voor zover bekend is Vinpocetine over het algemeen veilig.